Thursday, August 31, 2006

Cartonasul rosu la volan

Vorbeam aseara cu un prieten despre campania initiata de familia si prietenii regizorului Cristian Nemescu si ai sunetistului Andrei Toncu impotriva "regilor soselelor". Si vor ei sa monitorizeze traficul masinilor, fie cu camere de filmat mobile, amplasate pe masini, fie fixe, instalate in intersectii.
Ulterior, soferii identificati ar trebui sa explice si sa raspunda in fata legii pentru incalcarile regulilor de circulatie si a celor de bun simt as adauga.. In plus, se propun dezbateri si discutii publice menite sa educe soferii. Intreaga campanie se numeste ''Cartonas rosu la volan" si este propusa in speranta ca accidente de felul celui de acum cateva zile nu vor mai avea loc.
M-a mirat abundenta de masini de politie si desele controale la care erai supus, in zilele care au urmat fatidicului accident. M-a uluit pentru cateva zile prudenta soferilor aflati in trafic, modul in care apasau frana la vederea unui semafor, nemaincercand "sa forteze galbenul" , m-a uimit lipsit de dementa atat de caracteristica soferilor bucuresteni.
Dar de acus, s-a ispravit. Lucrurile au reintrat in "firescul" legilor nescrise ale traficului.
Pentru ca in Bucuresti se conduce intr-un mod oligofrenic.
Pentru ca in Bucuresti, daca nu ai plecat de la semafor dupa primele 5 secunde verzi, pe un fundal acustic demn de un atelier de feronerie, iti sint pomeniti intr-un mod trupesc, toti cunoscutii, de la "ma-ta care te-a facut" pana la " dobitocul care ti-a pus carnetul in mana".
Pentru ca in Bucuresti, daca stai civilizat la semafor si nu incaleci linia de tramvai - musai privindu-i dispretuitor si atotputernic pe cei care-si asteapta randul ordonat - pentru a fi primul la stop, esti privit cu un rictus de animal preistoric, ca unul care habar n-are sa conduca la capitala.
Pentru ca in Bucuresti, dupa maxim 5 minute in trafic, ai ocazia sa vezi cum din Mercedesul din fata, un pachet gol de tigari, o cutie de servetele, o coaja de banana si in general cam orice ambalaj netrebuincios dupa epuizarea continutului, zboara vartos spre caldaram.
Pentru ca in Bucuresti, daca Doamne-fereste se intampla sa fii pe a doua banda si sa vrei sa faci stanga, esti idiot si adormit si blochezi circulatia, chit ca nu te lasa nici mama lui tata lui Stefan cel Mare sa faci stanga.
Pentru ca in Bucuresti, claxonatul prelung este semn de maxima potenta si virilitate si nu in ultimul rand iti confera si un statut social..cel de "jmecher:.
Pentru ca in Bucuresti, daca nu stii sa injuri la volan nu esti sofer. Iar daca prin injuratura nu defulezi suficient, iti ridici un deget. Tot nu ti-ai recapatat echilibrul interior oricum aflat intr-o stare precara? Nu-i nimic. De asta ai doua maini. Si daca nici cu cele 2 degete agitate isteric nu te calmezi, da-te frumusel jos din masina si sparge-i fata cretinului din fata, ca doar n-o sa stai toata ziua dupa el. Sa ramana dracului acasa daca-i prost.
Pentru ca in Bucuresti, semnificatia culorilor de la semafor este una particulara pentru soferul bucurestean. Pe verde stim cu totii: se traverseaza. Pe galben traverseaza repede sa nu prinda rosu. Si pe rosu? Traverseaza oricum dar "calc-o tare sa nu le dea drumul celorlati".

Si atunci, ideea "Cartonasul rosu la volan" mi se pare laudabila, utila, necesara, ba chiar as incerca si..fireasca. Dar sint mai mult decat sceptica in privinta sanselor de reusita. Cu atat mai mult cu cat toate intamplarile astea nefericite, toate stirile bomba, toate evenimentele bune sau rele care ar trebui sa ne dea de gandit, au impact asupra oamenilor exact pana apare urmatoarea stire de senzatie. Si cum Romania ne surprinde mereu pentru ca nu inceteaza sa ne surprinda..soferii bucuresteni vor circula la fel de nestingheriti pe drumurile publice, vor fi la fel de multe accidente, la fel de multe victime..iar nimeni nu va mai face nimic pana ca un Teo Peter, Cristian Nemescu, Andrei Toncu si alte zeci de mii de oameni mai putin cunoscuti, sa-si piarda viata stupid si nedrept pentru ca un idiot are muschi si cai putere de aratat.

0 thought/s: