Tuesday, July 21, 2009

Von Mazare

Trebuia sa defileze Mazare in uniforma militara a armatei germane, inspirandu-se, dupa cum infantilo-cretinoid declara, dintr-o productie cinematografica hollywoodiana, ca sa aflu eu de existenta acestui articol:

"Contestarea sau negarea in public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi". (OUG 31/2002)

Putin ma intereseaza ca Mazare imbraca o uniforma militara, pentru ca apreciaza rigurozitatea armatei germane. Este hilar insa, felul in care se discuta pe marginea subiectului. Conform principiului, cand un nebun arunca piatra in lac, sar 10 de "destepti" sa o scoata, cam asa si cu Mazare si a sa uniforma.

Adica, se uita omul intr-o seara, dupa ce se intoarce din Hawai, la Operatiunea Valkyrie. Home cinema, dolby surround, LCD, totul pare real, tanarul primar Mazare este coplesit de imaginea ofiterilor germani puternici si virili, de razboiul vazut ca o aventura, de planuri si masinatiuni insidioase, de suprematia rasei ariene, iar de aici pana la "wtf! trebuie sa-mi comand si eu o uniforma d'asta" nu cred sa fi durat mai mult de 40 secunde. In plus, cred ca uraste rromii, asa ca ecce homo: proudly dressed up in a military uniform.

Cam asta e universul lui Mazare. Sa te apuci sa-i faci procese de intentie, cum ca a insultat victimele Holocaustului, sau sa-i cauti scuze ca, de fapt, uniforma purtata era uniforma armatei germane Wehrmacht, nicidecum uniforma Schutzstaffel, ca nu existau simboluri naziste, ci doar crucea de fier, inseamna ca trebuie sa ai o oarecare consideratie pentru fantele de Constanta. Idiotenia dusa la rang de arta, nu poate fi inteleasa/justificata/condamnata/explicata.

Ce ma intereseaza este ca negarea sau contestarea efectelor Holocaustului, este pedepsita de lege. Say what?!

Nu mai stau sa ma intreb ce inseamna si ce nu inseamna Holocaust. De altfel, nici legea respectiva nu defineste termenul, ceea ce o face cu atat mai interesanta.

Dar ma intreb, nu cumva e un pic prea mult? Nu e suficient ca au pus monopol pe termenul de Holocaust (whatever that really means)? Sau pe cel de semit? Si ca, in curand, la cuvintele durere si suferinta, am sa vad in dex fotografii ale evreilor? Negarea sau contestarea unei doctrine este pasibila de inchisoare in 2009?

Faptele pedepsibile cu inchisoarea, prezinta, in mod normal, un oarecare pericol. Daca negarea Holocaustului este considerata actiune criminala, asta inseamna, deci, ca prezinta pericol. Acum, intrebarea vine firesc: pentru cine??? Pentru mine, nu. Pentru tine? Chiar nu vad cine este adresantul. In plus, ordonanta asta este perfect absurda. Structura ei este urmatoare: mai intai se da un fapt, apoi faptul se considera abominabil, dupa care se pedepseste orice judecata contrara.

Si eu stiu ca libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor si a credintelor, este un drept care mie, imi este recunoscut de Constitutie. Si ordonanta asta, este intr-o contradictie desavarsita cu Constitutia.

In curand nu vom fi altceva decat niste coduri de bare. Pe D-zeu am sa-l pot nega, atunci, in afara legii?

18 thought/s:

Anonymous said...

dar văd că te implici.

Carmen said...

ce m-as face eu fara simtul tau de observatie?!

revelionlasorbona said...

Hai mai, n am mai avea de ce sa radem. Toparlanul Mazare imbracat ca un connaisseur de memorabilia vintage..
Si parca ii vad adunati la comisie sa scrie aliniatul despre holocaust...hai, mai, ce caldura, hai, care stie ce e cu holocaustul asta..ce vor de la noi? vedeti ca e grava treaba.. Ce bagam..ceva asa plat si serios sa nu ne impute cineva ceva, c ati vazut ce a patit aia la ICR

Carmen said...

bine ca sinteti voi relaxati. :P

adriana said...

putin (I mean, putzin) despre nazi style aici: http://octaviancoifan.blogspot.com/2009/07/radu-mazare-primarul-fashion-si-stilul.html

Anonymous said...

io nu's relaxat da's toropit si incapabil de discutie klumea. cateva idei though:

valkyrie rulz. nu e doar impecabil [atat cat poate sa fie un film] dpdv istoric [adevaratul von stauffenberg m'a Fascinat din copilarie] da' e si foarte bine facut, imho.

a fost un caz interesant acu cativa ani in anglia - cu william care purta uniforma afrikakorps [parca] la un party.

faza cu Holocaustu mi se pare justa in contextu postww2 - dar aberanta acum, la cateva generatii distanta.

mazare? who the f*ck is he?

Carmen said...

@ adriana, thanks, ce pot sa zic?!

@ s, [adevaratul von stauffenberg m'a Fascinat din copilarie] cat de pretios a sunat asta!

parca henry s-a imbracat in uniforma la un bal cu tematica, nu william. si au vrut sa-l trimita la auschwitz, intru sensibilizare.

mazare. acum realizez cat de trist trebuie sa fie sa ai nume de leguma.

Anonymous said...

mda pai sunt chestii [pretioase] care cer expresii pretioase.

doar nu era sa zic ca mostenitorul [si cea mai izbutita incarnare a] imperiului spiritual al lui stefan george, rod al unei linii aristocratice datand dinainte de 1200, etc etc - era cool?

veneratie neconditionata e just sa ofer uneori.

Carmen said...

simpaticule! pretiozitatea are si valente peiorative. imi place stauffenberg. mult. dar nu ma asteptam sa fascineze copii. stii cum e: copilarie, arhetipuri, zane, zmei, habar n-am, cuore, gavroche, nu stauffenberg. ceea ce-mi aminteste discutia despre lupul de stepa. multumesc pt ultimul rand. aveam nevoie sa citesc asta, chiar fara sa conteze contextul.

Anonymous said...

zi de îţi place

http://1x.com/OEfullSize/26489-fullsize.jpg

Carmen said...

e incredibila.

cu cate tandrete tine pistolul in manuta, si cu cata dragalasenie se uita la camera. curat gangster. gives me shiver.

unde ai gasit-o?

Anonymous said...

aici

http://1x.com/photos/latest-additions/26489/

Carmen said...

ha! mi-am amintit. tu trebuie sa-mi faci niste poze. da. mie.

Anonymous said...

daca nu lasi comments mai sus, pun aici:)

http://www.youtube.com/watch?v=0VLS-P9m0BM&feature=related

Carmen said...

esti liber sa te exprimi pe unde vrei, inclusiv la postul de sus, unde comments are allowed.

Carmen said...

imi place mai mult asta:

http://www.youtube.com/watch?v=zNG2z4wWkhA&feature=related

Anonymous said...

d'accord muzical e mai bine DAR bowie arata ca un carnat, d'aia am preferat versiunea de proba.

nush ce naiba s'a intzolit in halu ala ca un castravete la gigu ala famous. poate'l contaminase kitschu caracteristic lu freddie&queen:)

Anonymous said...

cred ca face parte bietul mazare dintr-o campania mai mare mediatica, la fel ca ritzi si mai noua udrea. altfel, nu el e penibilul, ci cei care se pun la mintea lui. iar despre libera exprimare ai perfecta dreptate. nu ca sunt musai antisemita, dar nimeni nu sufla o vorba inspre curentul de opinie al arhipelagului gulag