Saturday, July 29, 2006

Ce-a vrut sa spuie poetul!?

De putin timp, pe LiterNet se desfasoara un concurs foarte antrenant si zgubilitic. Brand-uirea lui Eminescu, acest geniu pustiu al literaturii tuturor timpurilor. Fa-l pe Eminescu produs. Daca austriecii au bomboanele Mozart, sa avem si noi "........" Eminescu. Cam asta este miza concursului. Un ceva care sa fie si actual si peren si vandabil si (de preferat) specific national si ..si... Si nu care cumva sa va ganditi ca se urmareste demitizarea poetului.
Primele raspunsuri sint deja sintetizate. Si sint dintre cele mai diverse, dovada vie ca romanului nu i-au disparut calitatile astea, cum le zice?, artistice, imaginative si competitive.
L-au trecut romanii hatri prin toate tejghelele economiei de schimb. De la prezervativul "Eminescu", ca doar amanuntele sifilitice nu se uita usor, la ceai de tei (cu aroma de poezie), vin, cafea si alte licori, la frigiderul "Eminescu" nemuritor si rece, pana la somniferul "Eminescu" (somnoroasele pasarele-dusmanul insomniei), ciorapi nepereche, tutun de pipa sau doar tutun, si cea care mie mi s-a parut cea mai simpatica de pana acum, desi nu cu foarte mari sanse de castig fiind usor impracticabila si anume, culegerea de texte grilă tip "Eminescu", pentru admiterea la facultate. Pe copertă, o mostră de conţinut: "Dintre sute de catarge care lasă malurile / Cate oare le vor sparge: a. Vanturile b. Valurile"
Foarte tare.

Friday, July 28, 2006

Pe net

Stau cateodata si ma dau pe net alandala, fara sa caut ceva anume, fara vreun scop precis. Chiar daca nu sint interesata de nimic in mod special, este aproape imposibil sa nu ma capaciteze ceva. Este suficient sa tastez un cuvant oarecare pe google si bang.....am o infinitate de posibilitati sa casc ochii si sa-mi asigur cel putin o ora de nefacut nimic. Iar din posibilitatile astea se mai ramifica inca pe atatea. Si uneori chiar dau peste lucruri foarte misto si interesante. Ma gandeam acum ceva vreme ca exista o cultura de tip internet, asemanatoare cumva cu mancatul la fast-food. Adica genul de infomatie asimilata rapid si superficial, care-ti satisface necesitatea pe moment, dar pe viitor efectele nu sint dintre cele mai fericite.
Citesc bloguri in ultima vreme. Si ca sa parafrazez populara sintagma cu "cati doctori, atatea pareri" , as spune "cati oameni, atatea genuri de bloguri". Oricum, ce vreau sa va spun este ca am dat peste blogul Madonnnei. http://madonnasthoughts.blogspot.com/ si mi s-a parut simpatic. Nu neaparat blogul, desi nici el nu este rau, cat ideea ca Madonna are blog si chiar scrie in el. Si pare sincera. Stiu, primul gand care-ti trece prin cap este ca te gasesti in fata unui fake. Nu stiu. Mie mi-a lasat senzatia de autentic.

Wednesday, July 26, 2006

Today

Este util sa stai si sa lancezesti. Este util sa stai si sa cugeti. Este util sa privesti oameni. Ca sa nu mai spun ca este si mai usor sa-i privesti pe ei decat sa te privesti pe tine. Si am observat ca este mult mai usor sa observi ceva care nu-ti place, decat sa recunosti, sa admiti ceva care-ti place, sa stii ca-ti place si sa te bucuri ca-ti place. Mi se pare paradoxal ce se intampla. Pentru ca, desi este mai usor, mai firesc, mai natural si mai sincer sa vezi frumosul din jurul tau, un algoritm social, aparent bine inteles dar nociv pentur sufletul tau, te indruma subliminal spre o zona fada si liniara, pe cat de adevarata pe atat de falsa. Zona in care ai senzatia ca ti-e bine pentru ca nu esti impresionabil, iar felul in care te joci de-a sarcasticul si inabordabilul iti confera o aura speciala care te tine departe de tot si la un loc caldut, zona in care ti pe par demni de dispret toti cei care nu-ti impartasesc preferintele in materie de muzicaflorifetefilmesaubaieti, zona in care ai impresia ca parcurgerea catorva carti, multe dintre ele lectura obligatorie in liceu, te transforma per se intr-un redutabil interlocutor, sau si mai grav, intr-un formator de opinii, doar pentru ca ai auzit de scrierea cuneiforma, de mitul androginului, de Alhambra si Andaluzia, de Mircea Badea, de acrostihuri, de Scylla si Charybda, de fructe confiate, de Deep Purple sau de Pazvante Chioru', de HBO sau AXN, de noaptea Valpurgiei, de pitch-uri, de secretul lui Polichinelle sau de PIB. Zona in care crezi ca esti stapan pe viata ta, crezi ca esti liber dar esti mai inlantuit decat Prometeu iar lanturile sint mai multe si mai grele decat ai vrea tu sa accepti vreodata.

Cam asa vad eu oamenii din jurul meu. Si astea sint cazurile fericite. Fiecare alergand cu precadere pentru necesitati stabilite in concordanta cu propriul sistem de valori, care de cele mai multe ori este imprumutat sau preluat din mers, adaptat orientarii sociale. Pentru ca asa trebuie. But what's good for you, is not necessarily for the best. You're so ahead of yourself, that you forgot what you need.


Nu pot sa nu observ o inclinare, o pornire masochista a oamenilor spre prapastiile abisului. Oamenii se abrutizeaza, se dezumanizeaza, se instraineaza, isi pierd simturile, li se estompeaza simtirea. Mai trist este ca fara toate atributele astea se pierd pe ei. Iar regasirea este de multe ori imposibila. Caracatita care i-a prins nu cedeaza usor. Si oricum, lupta nu este dreapta si egala. Cum poti lupta corect cu cineva cu mai multe brate decat ale tale!? Si de ce sa lupt, isi zic ei, cand mi-e bine asa? Sa lupti pentru ca pierzi ce este esential, pierzi fundamentul, pierzi insasi ratiunea de a fi..tu, pierzi ...pierzi viata din tot.

Nu ma plac in ultima vreme. Nu ma plac deloc. Complic lucrurile simple si simplific lucrurile complicate. Nu mai stiu sa fiu sincera cu mine, am uitat sa apreciez, cuantific in exces, abandonez usor, imi sesizez o atitudine "know-it-all" de care mi-e greata, nu stiu sa fiu recunoscatoare, ma las dominata de orgoliu, am nevoie de victorii ca sa simt ca traiesc, mi-e frica de vulnerabilitate, imi urasc egoismul salbatic si imi detest superficialitatea, care culmea, imi complica viata in loc sa mi-o simplifice. Cu cat dogoreste soarele mai puternic si cu cat este mai clar curcubeul pe un cer senin, cu atat sint eu mai aproape de furtuna, iar cand apar norii apocaliptici si rafalele de vant si vuietul sinistru al furtunii, mie mi-e bine. Si nu e bine.

Thursday, July 13, 2006

When in Rome...


Trebuie sa va spun de la inceput ca eu, in mod normal nu ma uit la fotbal. Dar cum normalitatea nu a fost niciodata un punct de reper in viata mea, imaginati-ma in seara finalei cu un pahar de whisky, unul de bere si altul de nestea, pe care le alternam ca la alba-neagra in functie de intensitatea cu care resimteam pasele. Am tinut cu Franta, fiind singura si femeie si francofila intr-un grup de barbati italofili. Go figure! Am tinut cu Franta pentru ca juca Zizou in echipa Frantei, da !?!
Si acum inchipuiti-va cum am perceput eu capul in pieptul lui Materazzi, ca despre asta este vorba. Evident ca i-am cautat scuze lui Zizou, erijandu-ma imediat in avocatul apararii.
Exhibit A: Vine Materazzi si te trage de tricou ca de cutia Pandorei. Tu ii spui ironic dar elegant :" Daca-mi vrei tricoul , poti sa-mi spui si ti-l dau dupa meci" .
Exhibit B: Materazzi n-are cele trebuincioase pentru a-i raspunde in acelasi mod si face ce stie el mai bine. Isi exprima frustrarea prin injurii josnice si rasiale. Repetate. Desi el este cel care a bruscat primul, tot el este cel ce injura birjareste.
Exhibit C: Zidane pleaca de langa el, il ignora, dar vasnicul urmas al Romei cu ieftine pretentii machiavellice sageteaza in continuare pana cand inevitabilul se produce. Bang-bang, he hits the ground.
Daca va spun eu acum ca presiunea era foarte mare, o puteti privi ca pe un cliseu. Cu nervii intinsi la paroxism si secatuit de toate resursele fizice si psihice, faci gesturi reprobabile. Iar cand esti atins la punctele sensibile si vulnerabile, reactionezi. Si nu este o scuza, este un fapt. Si ce inseamna un cap in piept?! La modul cel mai serios..ce inseamna un cap in piept pe langa onoarea familiei tale, terfelita de un lamer macaronar? ZZ nu este nici un negru pe plantatie, nici vreun gladiator care sa se produca pentru amuzamentul spectatorilor sau pentru bunul lor plac. Sint unele lucruri mai importante decat fotbalul. Daca ridica frumos un deget in sus sau il tragea pedagogic de urechi, era mai bine? Erau chit? Sau gestul este cel care conteaza? Pe bune!? Dar gestul lui Materazzi, nu conteaza!? Sau sa provoci meschin este sportiv si fair-play? Pe asta de ce nu-l amendeaza, sanctioneaza, penalizeaza nimeni?! Nu, pentru ca se sanctioneaza pe principiul ce este evident este si important, dar nu se sanctioneaza chestii mai subtile si mai grave. Dar ca sa intelegi lucrul asta, tehnologia plasmei si a reluarilor nu prea te ajuta.
ZZ: "Imi cer scuze fata de copiii care au privit meciul. Ceea ce am facut nu poate fi iertat. Bineinteles ca n-a fost un comportament fair-play. Am vrut sa-mi cer scuze pentru ca gestul meu a fost vazut de doua-trei miliarde de oameni, printre care si de milioane de copii. Nu regret insa ceea ce am facut, fiindca ar insemna ca el a avut dreptate sa spuna ce a spus. Nu pot... Nu avea dreptul sa spuna ceea ce a spus"
Iar faptul ca isi cere scuze numai fata de copiii care au vazut meciul, mi se pare mai mult decat admirabil. Pentru ca ceilalti nu au nevoie de scuze, ceilalti au discernamant.

Wednesday, July 12, 2006

Houston, we have a problem!


Vrei sa scrii si nu stii cu ce sa incepi. Gandurile iti trec prin cap cu o viteza mai mare decat a navei Apollo 13 si cu o traiectorie cel putin la fel de sinusoidala. Te pregatesti de aselenizare dar, fatalitate, iti explodeaza un motor si alimentarea normala cu oxigen a creierului este intrerupta. De undeva de la baza, ai senzatia ca o asa-zisa echipa de control lucreaza pentru tine. Ei or lucra, dar tu esti cel care nu mai are provizii, tu esti cel care trebuie sa-si gestioneze energia astfel incat sa-i ajunga pana intr-un oarecare punct terminus, deocamdata incert.
She knows, she gave, she hopes in time,
She waits in line for all these things that will make her real,
She holds the cold, she feels so fooled by all this pain she has revealed,
She hopes, she cries, she holds inside all these things that will make her real....
Am rasfoit zilele trecute Jurnalul Fericirii al lui Steinhardt. De citit, l-am citit de vreo 3 ori pana acum, dar este cartea la care stii/vrei/simti sa te intorci. Mi-am amintit de.... "contrariul pacatului nu este virtutea, contrariul pacatului este libertatea"....iar asta este de departe cea mai desteapta chestie pe care am citit-o in ultima vreme.