Thursday, September 3, 2009

Secretary


Am vazut Secretary. Cu Maggie Gyllenhaal. Nu stiam nimic de filmul asta. Mi-am amintit doar ca acum cativa ani cand a aparut, am vazut afisul prin oras. Intre afis si film nu exista nici cea mai mica legatura. Am crezut ca e o comedioara easy despre secretara blonda, dumb si sexi. Nimic mai fals, incepand de la faptul ca mie nici macar comedie nu mi s-a parut.

Nu pot sa spun ca este un film bun. Nu stiu daca este un film bun, dar este un film aparte si fascinant. L-am vazut acum doua zile si inca nu mi-a iesit din cap.
Foarte multi oameni perfect echilibrati mental, ar zice probabil ca este un film ciudat, cu ciudati, despre ciudati.

Pentru mine este o poveste de dragoste foarte speciala.

Pe scurt, ea, putin deranged si tocmai iesita dintr-un spital de profil, isi cauta primul job. Si-l gaseste. Secretara unui avocat, care o avertizeaza de la inceput ca va fi boring si ca e over qualified. Avocatul, James Spader, putin anost pentru gustul meu, dar impecabil pentru rol, o trateaza initial ca pe o mobila si o desconsidera total. Lucru care ei incepe sa-i placa atat de tare, incat renunta la placerea de a se taia pe picioare cu obiectele de tortura pe care le purta in geanta ca pe sfintele moaste, pentru placerea de a fi dominata de catre seful ei.

Declicul s-a produs in momentul in care a dactilografiat gresit un document si seful, Mr. Gray s-a gandit ca e momentul sa-i aplice o corectie fizica. Mai precis vreo cateva zeci de palme barbatesti pe funduletul ei masochist. Jap-placere-jap-durere-jap-satisfactie-jap-orgasm.

Filmul este lent, negru si senzual si singurul lucru care se intampla sint starile prin care trec cei doi, mai mult ea. Pe de o parte aviditatea cu care aproape il implora pe Mr. Gray sa o chinuie si dependenta de senzatiile pe care numai el i le poate provoaca, iar in partea cealalata el, care desi aparent detine controlul total, pare totusi usor surprins si nesigur de ceea ce se intampla dar extrem de captivat de ea, in felul lui ostil si distant.

Ea se masturbeaza in toaleta biroului gandindu-se cum Mr. Gray o va poseda, Mr. Gray se masturbeaza pe fundul ei in timp ce un client asteapta la usa, ea mananca 4 (patru) boabe de mazare la o masa, pentru ca atat i-a ingaduit el, ea face pipi imbracata pentru ca nu avea permisiunea lui sa se miste. Si nici o scena nu pare aberanta, gratuita sau penibila. Fara ele nu ai putea intelege personajele.

Sint doi oameni singuri care s-au gasit fara sa se caute. Care se intregesc si se implinesc perfect. Care-si completeaza alienarile. Este foarte altfel filmul asta.

Desi relatia lor pare relatia tipica sadic-masochista, ea este cea care deschide, conduce si stabileste traiectoria relatiei, lucru care echilibreaza intr-un fel straniu balanta puterii. And who's to say that love needs to be soft, easy and gentle?

Maggie Gyllenhaal este desavarsita in rolul asta. Atat de autentica prin gesturi, mimica si actiuni incat aproape ca nu are nevoie sa deschida gura pentru a se exprima.

Si cu siguranta nu este un film de mainstream.

5 thought/s:

Anonymous said...

filmul ăsta nu cumva...

Carmen said...

ba da.

mits said...

Vroiam sa comentez ceva dar acum am o curiozitate enorma sa stiu la ce va referiti voi doi aici :)))

Anonymous said...

carmen, sper să nu...

Carmen said...

bineinteles.